I historiske spor på Stortinget

Da Stortinget åpnet dørene i 1866 var rørpost en del av inventaret. Den gangen var rørposten det siste store fra Paris og mange offentlige bygninger hadde rørpost. De store byene hadde også rørpostsystemer som slynget seg på kryss og tvers.

I år, 154 år senere, er det fortsatt rørpost på Stortinget. Dog i en litt annen form enn den var i 1866. Dessverre finnes det ikke noe igjen av rørpostsystemet fra 1866 på Stortinget. For oss rørpostentusiaster er jo dette veldig trist, gamle klenodier er alltid gøy. Om du søker opp rørpost og Stortinget på youtube anbefaler vi filmen «Fra rørpost til sosiale medier», med noen av våre kjente politikere i rollene. Artig film.

Men tilbake til rørpost. Bruken av rørpostsystemene varierer ut fra om det er industribedrifter, sykehus eller Stortinget som i dette tilfellet. Før hadde de et enkelt system rett utenfor døren til et av Norges mest kjente rom, Stortingssalen. Der slapp de rørposten ned og vips kom den frem til mottakeren en etasje lengre ned. Et lite klenodium som allikevel har overlevd tidens tann.

I dag er systemet noe mer avansert med flere stasjoner og rør på kryss og tvers. Effektivt å sende over dokumenter fra den ene delen av bygningen til den andre uten å måtte ta seg gjennom mylderet av ganger, dører og trapper. Man kan jo bare sende en epost tenker du… mja… ikke alt kan sendes digitalt, selv i 2020.

Tidligere hadde de også noe som kalles for Telelift på Stortinget. Teleliften gikk også på kryss og tvers slik som rørposten og bestod av små vogner som kunne frakte 1-2 ringpermer. Teleliften er dessverre demontert, men sporene kunne vi fortsatt se.

Spennende å gå i historiske spor på Stortinget, takk for besøket, vi gleder oss over at rørpostsystemet brukes flittig.

P.S Klikk på bildene i galleriet nedenfor å ta en titt på det gamle rørpostsystemet + et lite bilde av dagens AC 3000